Inleiding

Die gekruisigde was Jezus niet, maar iemand anders.SONY DIGITAL CAMERA
Maar wie was Jezus dan?
Dat was een ideële gemeenschap in Israël/Palestina

     Geachte lezers,

Bovenstaande conclusie durf ik nu wel te trekken na het lezen van onder andere de volgende boeken:
– ‘Ethica’ van Baruch Spinoza,
– ‘Jezus de de Nazoreeër’ van Pierre Krijbolder
– ‘De ongemakkelijke waarheid van het Christendom’ van Edward van der Kaaij
– ‘Joodser dan dit krijgt u het niet’ van Tamarah Benima

Ook ik ben, 80+2 jaar geleden geboren in de gemeenschap van de Gereformeerde Kerk en gedoopt op de 8e dag zoals de Joodse jongetjes op de 8e dag na hun geboorte werden en worden besneden.
Maar als nog geen 17 jarige begon ik al te twijfelen aan het geloven in God de Vader en Jezus die voor onze zonden is gestorven. Het maakte in mijn beleving voor de kerkmensen niet veel uit. Ze gingen gewoon hun eigen gang buiten de kerkdienst. Van de kerk zei een dominee zelfs, na een betreffende vraag, dat de kerk niet óók een sociale gemeenschap is.

– Tijdens het lezen van ‘Ethica’ van de verbannen Jood Baruch Spinoza begon het me te dagen hoe je feitelijk tegen of over God, de wereld, het bestaan, de mens, geloven enz. zou moeten kijken en denken om te begrijpen dat God of de Natuur hetzelfde is. Dat geloven verbeelding is en dat dit betekend beperkte kennis. Onderstaande links geven een overzicht van boeken van en over Spinoza.

https://www.amsterdamsespinozakring.nl/

https://www.literatuurplein.nl/canon_detail.jsp?canonId=23

Ds. Jan Knol (overleden op 5 mei 2016) heeft diverse boeken geschreven (te vinden met bovenstaande links) om het boek ‘Ethica’ zo goed mogelijk uit te leggen voor niet filosofen (gewone mensen dus) en in één van die boeken heeft hij een samenspraak gecreëerd tussen Jezus en Spinoza. Te lezen in een door mij samengestelde folder met interviews over en met hem in dagblad Trouw en de Volkskrant.

– In de bibliotheek kwam ik het boek ‘Jezus de Nazoreeër’ tegen van Pierre Krijbolder. Uitgegeven in 1989. Hij studeerde filosofie en theologie aan het groot seminarie in den Bosch maar brak met de Katholieke Kerk na een tiental jaren werkzaam te zijn geweest in diverse parochies. Hij ontwikkelde zich als communicatie deskundige.
Van deze schrijver heb ik zijn boek gescand omdat deze heel moeilijk of niet verkrijgbaar is en zelfs in de bibliotheek speciaal gereserveerd moet worden. Dit boek kunt u van deze site downloaden of via deze site kopen à  € 10,00 . Het bevat 120 pagina’s. Het boek is door mij uitgevoerd op formaat A4.
Er is nog een tweede boekje van dezelfde schrijver getiteld: ‘Die gekruisigde was Jezus niet’. Uitgegeven in 1983.
Ook die is gescand maar dan op formaat A5. Het bevat 85 pagina’s.
Dit boekje richt zich voornamelijk op de ‘lijkwade van Turijn’. Ook dit boekje kan worden gedownload of gekocht à  € 5,00.
Downloads zijn zonder illustraties.

– Het derde boek is van Ds. Edward van der Kaaij getiteld:
‘De ongemakkelijke waarheid van het Christendom’.
Hierin beschrijft Ds. Van der Kaay Jezus als een mythisch en archetypisch figuur in een historische context. Deze ongemakkelijke waarheid geeft een frisse blik op het geloof en lost raadsels op.

Te koop bij:
http://boekscout.nl/shop/.aspx/Deongemakkelijkewaarheidvanhetchristendom?bookId=4700

Interview in dagblad Trouw over dit boek:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3843578/2015/02/03/Jeheeft-nooit-bestaan.dhtml

– Het vierde boek is van de schrijfster en rabbijn Tamarah Benima getiteld:
‘Joodser dan dit krijgt u het niet’.
Kern van dit boek is dat zich in de loop van de tijd een Joodse beschaving heeft ontwikkeld. Met een eigen juridisch systeem, een herkenbare filosofie en literatuur. Die beschaving is niet identiek met de religie maar is daar wel op gebaseerd.

Te koop bij diverse boekwinkels of via een webbrowser.
Gebruik dan de boektitel als zoekterm.

Er zijn enkele interviews over het boek zoals:
http://www.niw.nl/recensie-tamarah-benima-988/

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/4131621/2015/08/29/Alsjeblieft-geen-God-die-altijd-liefheeft.dhtml